Tutustu yrittäjiimme, osa 1


6. heinäkuuta 2021

Ensimmäisenä julkaisemme toimitusjohtajana työskentelevän yrittäjämme Mauri Carlsonin haastattelun.

Yrittäjät Mauri Carlson ja Esko Haverinen kertovat mm. Kattoisännöinti Oy:n perustamisesta ja tämän hetken tilanteesta, omasta työurastaan kattoalalla sekä yleisesti kattojen kunnossapitoon liittyvistä asioista omaan vapaamuotoiseen tyyliinsä tässä kaksiosaisessa haastattelussa.

 

Mauri vastaa toimitusjohtajana Kattoisännöinnillä koko toiminnasta sekä erityisesti hallinnollisista asioista. Osittain hän hoitaa myös työmaiden työnjohtoa, koska haluaa pysyä mukana keskellä toimintaa ja olla mukana työmailla niin paljon kuin vain mahdollista. Maurilla on jo noin 24 vuoden kokemus kattoalalta, sillä ensimmäiset kattotyöt hän aloitti vuonna 1997.

Tuota ennen hän oli nuorena miehenä tehnyt parina kesänä taimien istutustöitä synnyinseudullaan Kuusamon yhteismetsällä sekä ajanut yhden kesän toriautoa pitkin Pohjois-Suomen toreja. Maurin vahvuuksia kattoalalla ovat ehdottomasti erilaisten työtehtävien kautta syntynyt todella monipuolinen kokemus sekä vahvat ja hyvät kontaktit niin asiakaskenttään kuin muihinkin alan toimijoihin.

-    Kattotyöt olen aloittanut aikoinaan asentajana ja edennyt siitä seuraavaksi työmaiden nokkamieheksi, eli henkilöksi, joka vastaa siitä, että työmaalla kaikki sujuu suunnitellusti. Myöhemmin sitten etenin työurallani aiemmassa työpaikassani valtakunnallisessa kattoalan yrityksessä projektipäälliköksi, sitten aluepäälliköksi ja tuotantojohtajaksi. Viimeiset vuodet ennen yrittäjäksi ryhtymistä toimin kyseisessä yrityksessä toimialajohtajana. Koen niin, että olen päässyt näkemään ja kokemaan koko ketjun aina sieltä käytännön kattotyöstä ison kattoalan organisaation johtamiseen asti. Se antaa hyvää perspektiiviä tähän yrittäjän työhöni, Mauri kertoo.

-    Pitkään alalla toimineena minulle on syntynyt paljon ihan henkilökohtaisia luottamussuhteita eri ihmisiin ja tunnen laajalti suunnittelijoita, valvojia, isännöitsijöitä, kiinteistöpäälliköitä jne. Näitä kontakteja olen saanut olla käyttämässä myös nyt yrittäjänä toimiessani ja useat tutut tahot ovat myös olleet antamassa omaa panostaan toimintamme kehittämiseen. Esimerkkinä tästä on mm. asiakkaidemme kanssa yhdessä kehitetyt toimintamallit kattotöiden selkeään ja kuvalliseen raportointiin. Kun asioita kehitetään yhdessä asiakkaiden kanssa läpinäkyvästi ja luottamuksen arvoisesti, niin siitä hyötyvät kaikki osapuolet, toteaa Mauri ja lähettää kiitokset luottoasiakkaille ja yhteistyökumppaneille.

 

Kattoisännöinti perustetaan

 

Kattoisännöinti Oy perustettiin maaliskuussa 2019. Yritys työllisti alkuun kahden yrittäjän lisäksi yhden asentajan. Tällä hetkellä työntekijöitä on jo lähes 20 ja kaikkia kattotöitä tehdään Uudenmaan lisäksi Kanta-Hämeen ja Pohjois-Pohjanmaan alueilla.

-    Olen nöyrällä tavalla ylpeä siitä, että voimme tarjota näinkin monelle perheelle elannon yrityksemme kautta. Kattoisännöinti sai alkunsa, kun Haverisen Eskon kanssa olimme jo pitkään olleet hyviä ystäviä ja työkavereita ja aina välillä olimme pohtineet, että olisi hienoa kokeilla omien siipien kantamista yrittäjänä. Alkuperäinen ajatus oli ryhtyä pystyttämään taloja yrittäjinä, mutta sitten vahvistui tunne siitä, että miksi opettelisimme uuden alan, kun molemmilla on jo noin 20 vuoden kokemus vesikatoista, Mauri muistelee.

-    Olemme Eskon kanssa työmaillamme niin paljon kuin mahdollista. Ehkä se kertoo luonteestamme ja siitä että tykkäämme todella katolla työskentelystä, naurahtaa Mauri ja toteaa että hänelle itselleen mieluisimpia työmaita ovat isommat kattojen uusimiset, joissa on huomioitava niin monia eri työvaiheita.

 

Mieleenpainuvinta kattouralta

 

Maurille mieleenpainuvimpia työkokemuksia ovat olleet lukuisat kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden kiinteistöjen kattoremontit, niin asentajana kuin päällikkönä.

-    Niissä kohteissa arvostan suuresti aiempien mestareiden tekemiä kattoja ja rakenteita ja olen tuntenut samalla itse ylpeyttä siitä, että olen saanut olla jatkamassa historian kulkua kattojen osalta.

-    Hurjin kokemukseni kattotyöstä on Helsingistä jalkapalloareenan rakennusajoilta, kun valokatteita asentaessa työalusta yllättäen tipahti jalkojeni alta ja jäin roikkumaan teräspalkkien päälle käsillä roikkuen. Työkaverit tulivat heti avuksi pitelemään ja lopulta nostamaan takaisin katolle. Katolle päästyäni piti hetkeksi istahtaa ja hengittää syvään. Luonnollisesti minulla oli asiaankuuluvat köydet ja turvavaljaat ylläni, mutta silti siinä tyhjän päällä roikkuessa kävi mielessä, että pitävätköhän köydet varmasti ja tuliko ne varmasti laitettua kunnolla kiinni ennen työn aloittamista. Säikähdyksellä siitä selvittiin ja se oli samalla hyvä muistutus kattotyössä työturvallisuuden perusteellisesta tärkeydestä.

Mauri haluaa nostaa esiin sen, että kiinteistöjen kattoja huolletaan ja ylläpidetään meillä Suomessakin hyvin eri tavoin. Osassa taloyhtiöistä ja kiinteistöyhtiöistä kattohuolto on annettu vesikattoalan ammattilaisten hoidettavaksi huoltosopimusten kautta, mutta on myös paljon yhtiöitä, joissa katto on tänä päivänäkin unohdettu kokonaan ja huoli herää vasta kun se alkaa päästämään vettä läpi.

-    Voisi todeta, että yleisin ongelma katolla on sen näkymättömyys. Eli kun katto on ylhäällä korkealla ja poissa silmistä, niin se on sitä myöten myös poissa mielestä. Huollon puutteesta syntyneet ongelmat ovat niitä joihin useimmin katoilla törmäämme, Mauri harmittelee ja jatkaa:

-    Esimerkiksi vuotokohteeseen mennessä saattaa vastassa olla täysin lehtiroskien ja sammaleen peittämä kate, eikä vesi pääse poistumaan kattokaivojen ja syöksytorvien kautta niin kuin se on suunniteltu. Myös peltikattojen huoltomaalaus on sellainen asia joka unohdetaan aivan liian usein ja edessä on sitten koko katon uusiminen kun oikein ajoitetulla maalauksella katon elinkaarta olisi voitu jatkaa vielä useita vuosikymmeniä.

Mauri kannustaakin kaikki talo- ja kiinteistöyhtiöitä ja kiinteistöpäättäjiä antamaan kiinteistöjen vesikattojen ylläpidon ammattilaisten hoidettavaksi. Vesikaton huoltosopimus on oikeasti edullinen ”vakuutus” vesivahinkoja ehkäisemään. Pientä korvausta vastaan on saatavilla varmaa tietoa vesikaton kunnosta sekä huolloista ja korjauksista kustannusarvioineen tuleville vuosille PTS-tarkastusten kautta.

-    Katto on yksi iso julkisivu kiinteistössä ja mielestäni tärkein sillä ehjänä se suojaa kaikkia alapuolisia rakenteita. Siksi sitä ei saa unohtaa vaikka se ei arjessa näy eikä tule ensimmäisenä mieleen, sanoo Kattoisännöinnin yrittäjä Mauri Carlson haastattelun päätteeksi.

Kattoisännöinti Oy

Moreenitie 2
05460 Hyvinkää
Puhelin: 044 244 1976 
Email esko@kattoisannointi.fi

 

  

 

Toteutus: Kertalaaki Oy