Tutustu yrittäjiimme, osa 2


3. elokuuta 2021

Jälkimmäisessä osassa julkaisemme kattoasiantuntijana työskentelevän Esko Haverisen haastattelun.

Yrittäjät Mauri Carlson ja Esko Haverinen kertovat mm. Kattoisännöinti Oy:n perustamisesta ja tämän hetken tilanteesta, omasta työurastaan kattoalalla sekä yleisesti kattojen kunnossapitoon liittyvistä asioista omaan vapaamuotoiseen tyyliinsä tässä kaksiosaisessa haastattelussa.

 

Kattoasiantuntijana Eskolla on Kattoisännöinnillä kokonaisvastuu myynnistä ja asiakaskontakteista, tarjouslaskennasta sekä laskutuksesta. Aivan kuten yrittäjistä toinen, Mauri Carlson, myös Esko on mielellään aina mukana työskentelemässä myös katoilla, kun se vain on mahdollista.

Esko on oppinut työntekoon ja käsillä tekemiseen jo hyvin nuorena, sillä hän on aloittanut jo 13-vuotiaana ensimmäisen kesätyönsä porkkanapellolla. Sen jälkeen on oltu mm. mainosten jakajana, töissä turvesuolla ja erilaisissa konehommissa. Kattotyöt Esko on aloittanut jo reilut 20 vuotta sitten vuosituhannen vaihteessa.

-    Peltisepäntöitä aloin tuolloin katolla tehdä ja siitä taitojen kehittyessä etenin ajan saatossa työmaiden nokkamieheksi ja lopulta aluepäälliköksi valtakunnallisessa kattoalan yrityksessä, Esko kertoo.

 

Vahvalla kokemuksella yrittäjäksi

 

Vahvuuksista puhuttaessa esille nousee Eskon laaja-alainen ja pitkä kokemus eri tehtävistä niin käytännön työssä katolla kuin kattotyömaiden vetämisessä sekä yhteydenpidossa eri osapuolten kuten isännöitsijöiden, suunnittelijoiden, valvojien, kiinteistöpäälliköiden ym. kanssa.

-    Pitkään oli ollut haaveena, että jonain päivänä sitä haluaisi kokeilla siipiään itse yrittäjänä. Hyvän ystäväni ja työkaverini Maurin kanssa tästä aina välillä tuli keskustelua. Lopulta vuonna 2019 koimme, että oli aika lähteä yrittäjän tielle. Eipähän tarvitse sitten vanhana kiikkutuolissa istuessa harmitella, että pitkäaikainen haave yrittäjyydestä jäi toteutumatta, Esko toteaa pilke silmäkulmassa ja jatkaa:

-    Perustimme Kattoisännöinti Oy:n Maurin kanssa keväällä 2019. Yrityksen nimellä haluamme kertoa siitä kuinka tärkeää on, että kiinteistön vesikatto on kokonaisvaltaisesti yhden toimijan kautta ylläpidetty, eli voisi sanoa ”isännöity”. Näin voidaan varmistua siitä, että katolla on varmasti kaikki kunnossa, tarkastuksista korjauksiin ja huoltoihin sekä katon uusimisiin saakka, Esko taustoittaa asiaa.

Tällä hetkellä Kattoisännöinti Oy:llä on työntekijöitä jo lähes 20 ja kaikkia kattotöitä tehdään Uudenmaan lisäksi Kanta-Hämeen ja Pohjois-Pohjanmaan alueilla.

 

Kattopeltiseppä kirkkoa vihkimässä

 

Kysyttäessä mieleenpainuvimpia työkokemuksia kattotyöstä, Eskolla tulee heti mieleen kaksikin erilaista tapausta:

-    Meillä oli projektina erään Museoviraston suojeleman kirkon vesikaton uusiminen. Kirkko oli tuolloin kokonaan poissa käytöstä, koska siihen tehtiin laajat korjaustyöt niin sisälle kuin ulos. Itse sain olla vetämässä kattoprojektia kohteessa. Kirkon valmistuttua se vihittiin uudelleen käyttöön ja minua pyydettiin pitämään puhe kirkon vihkitilaisuudessa. Kyllähän se jännitti todella paljon kattotyömiestä, kun kirkko oli ääriään myöten täynnä ihmisiä ja piti mennä puhetta pitämään. Jännityksestä huolimatta jälkikäteen nähtynä siitä on jäänyt mieluisat muistot kaikilta osin.

-    Toisella tapaa jännitystä syntyi erään sääsuojan, eli tuttavallisemmin hupun, alla tehtävällä kattotyömaalla, jossa toimin tuolloin työmaan nokkamiehenä. Kun palokunta soitteli minulle kerran aamuyöstä ja kyseli että olisiko minulla kohteeseen avainta, kun kattotyömaan sääsuoja kuulemma liehuu osittain myrskyn mukana. Kyllä silloin jännitti ajella kohteeseen paikan päälle mahdollisimman nopeasti katsomaan, että mikä on tilanne.

Esko sanoo pitävänsä kaikenlaisista kattotöistä, mutta mainitsee erikseen haastavan vuototutkimuksen. Kun vuodon aiheuttaja on löydetty, se tuntuu Eskon mielestä todella palkitsevalta, sillä siinä saadaan ratkaistua sekä itse ongelma ja samalla myös tilaajalle saadaan tyytyväinen ja luottavainen mieli.

-    Tässä työssä näemme päivittäin sen, kuinka meillä Suomessa on taloyhtiöissä ja kiinteistöissä selkeästi kolmenlaisia kattoja. On hyvin huollettuja kattoja ja on todella huonosti huollettuja kattoja. Sitten on toki kattoja tältä väliltäkin, mutta kyllä reilun parinkymmenen vuoden kokemuksella voisi todeta, että suurin osa katoista kuuluu jompaankumpaan ääripäähän, Esko harmittelee ja jatkaa:

-    Hyvin huolletuilla katoilla on selvästi pidemmät elinkaaret, eikä niissä tule vastaan yllättäviä ongelmia, kuten huoltamattomilla katoilla käy. Näkemäni ja kokemani perusteella suosittelen ehdottomasti ihan jokaisen kiinteistön katolle säännöllistä vesikaton ammattilaisen tekemää huoltoa, sillä sitä kautta saadaan tehtyä tarvittavat ennalta ehkäisevät korjaukset, jotka voidaan havaita huollon yhteydessä. Tämä tuo selvää säästöä kiinteistönomistajille, Esko muistuttaa.

Esko haluaa muistuttaa taloyhtiö- ja kiinteistöpäättäjiä myös kiinteistön kunnossapidon PTS:ään, eli pitkäntähtäimen suunnitelmaan olennaisesti kuuluvasta katon PTS-kartoituksesta, joka kertoo katon kunnon ja mahdolliset korjaustarpeet seuraavan viiden vuoden ajalle. PTS-kartoituksessa tarkastetaan vesikaton, yläpohjan, sadevesijärjestelmien ja kattoturvatuotteiden tilanne sekä laaditaan toimenpide-ehdotukset hinta-arvioineen. Esko kertoo PTS-kartoituksen olevan isännöitsijöiden ja taloyhtiöpäättäjien keskuudessa todella paljon kehuttu ja käytetty työkalu, joka on myös edullinen.

-    Kannustan kaikkia kiinteistöjen kunnossapidosta vastaavia ottamaan rohkeasti yhteyttä Kattoisännöintiin, me tunnemme vesikaton ja puhumme niistä kansantajuisesti, jolloin tilaajan ei itse tarvitse olla kattoasiantuntija – se on meidän työmme, Esko toteaa haastattelun päätteeksi.

Kattoisännöinti Oy

Moreenitie 2
05460 Hyvinkää
Puhelin: 044 244 1976 
Email esko@kattoisannointi.fi

 

  

 

Toteutus: Kertalaaki Oy